niedziela, 16 lutego 2014

Zupa krem pomidorowy w 15 minut!

Składniki:
* 0,5l świeżego soku pomidorowego
* koncentrat pomidorowy
* śmietana 18%
* mleko
* oliwa z oliwek
* masło
* sól, pieprz
** ewentualnie tarty żółty ser do posypania lub grzanki

Zupę gotuje się bardzo szybko i dzięki temu, że jest z soku pomidorowego smakuje wyśmienicie. Przygotowujemy średniej wielkości garnek. 5 łyżek oliwy oraz łyżkę masła rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Następnie dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i mieszamy robiąc jakby "zasmażkę". Wlewamy sok pomidorowy dalej mieszając, następnie dolewamy ciepłej wody około 3/4 szklanki. Do małego pojemnika mieszamy dwie łyżki śmietany i 1/4-1/5 szklanki mleka. Dodajemy do tego 2-3 łyżki zupy, żeby zahartować śmietanę i wlewamy całość do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pozostawiamy na 10 minut ale nie doprowadzamy do zagotowania.

Wedle uznania można serwować z potartym na drobnych oczkach serem żółtym lub ziołowymi grzankami. Można także podczas dolewania soku pomidorowego dodać przetartego na tarce pomidora bez skórki.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz