środa, 26 marca 2014

Pierś z kaczki w sosie z pomarańczy

Składniki:
* dwie piersi z kaczki
* 2 pomarańcze
* 1/3 szklanki białego wina
* masło
* sól, pieprz, cukier

Piersi osuszamy ręcznikiem papierowym. Używając ostrego noża nacinamy stronę ze skórą po skosie w kratkę tak, żeby nie przeciąć mięsa. Solimy i pieprzymy z obu stron. Kładziemy piersi stroną ze skórą do dołu na zimną patelnię i włączamy gaz. Smażymy ok 6-7 min z jednej, a następnie z drugiej strony. Jeśli pierś jest gruba można także obsmażyć boki, aby być pewnym, że środek nie jest surowy. Na końcu przewrócić na stronę ze skórą na 2 minuty i na drugą też na 2 minuty. Ściągamy mięso z patelni i zawijamy w folię aluminiową, żeby odpoczęło. Krojenie mięsa prosto z patelni może spowodować wypłynięcie soku.
Przygotowując sos można wykorzystać część tłuszczu, który pozostał po smażeniu, jednak nie zbyt dużo, ponieważ jest dość ciężki. Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni, kolejno dodajemy białe wino. Po chwili dodajemy startą skórę z jednej małej bądź z 1/2 dużej pomarańczy. Tą samą pomarańczę obieramy  i filetujemy (obieramy tak aby nie było białej skórki i kroimy w plastry). Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok. Dodajemy składniki na patelnię. Jeśli pomarańcze nie są dostatecznie słodkie można dodać cukier. Całość gotujemy 5 minut na dużym ogniu i gasimy do lekkiego zgęstnienia. Wyciągamy mięso z folii i kroimy ostrym nożem na cienkie plastry. Mięso powinno być jasno różowe w środku. Na koniec polewamy sosem.

Moja propozycja podania: ziemniaki z piekarnika z rozmarynem oraz sałatka z sałaty rzymskiej, mozarelli i pomidorków koktajlowych.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz