środa, 2 kwietnia 2014

poğaça - tureckie bułeczki drożdżowe z serem i pietruszką

Składniki:
*4 szklanki mąki pszennej
*1/5 kostki drożdży świeżych
*1 jajko
*125 g rozpuszczonego masła
*1 łyżeczka soli
*1,5 łyżeczki cukru
*1 szklanka jogurtu
*1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
*1-2 żółtka do smarowania bułek
*czarnuszka
*mały pęczek pietruszki
*1,5 opakowania sera białego typu greckiego

Składniki na ciasto, czyli mąka, drożdże, jajko, masło, sól, cukier, jogurt i mleko mieszamy w misce, pamiętając, że ciasto wyrośnie, więc należy dobrze dobrać rozmiar miski. Ciasto powinno odchodzić od dłoni lub lekko się kleić (ponoć tak lepiej rośnie). Po wyrobieniu odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Farsz: kruszymy ser i dodajemy do niego szatkowaną pietruszkę według uznania. Jeśli ktoś nie lubi pietruszki można ją pominąć lub zastąpić inną zieleniną.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st z termoobiegiem. Po wyrośnięciu ciasta posypujemy blat lub deskę mąką i odrywamy po kawałku, następnie formując kulki ręcznie formujemy placuszki. Nakładamy łyżkę farszu i zaklejamy jak pierogi, odstawiamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Bułeczki jeszcze wyrosną, więc należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości między nimi. Z tej ilości ciasta powinno wyjść ok 1,5 blachy bułek, można je piec razem na dwóch poziomach. Na koniec smarujemy górę żółtkiem i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Świetnie pasują do czarnej herbaty, oczywiście najlepiej tureckiej :D

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz