środa, 2 kwietnia 2014

Yayla - zupa jogurtowa

Składniki:
*1 jogurt bałkański (gęsty i tłusty)
*1 jajko
*2 łyżki mąki
*pół szklanki opłukanego ryżu
*1,5 l wody
*3 ząbki czosnku
*sól
*suszona mięta - w Polsce ciężko dostać ale jest, można kupić świeżą, zasuszyć i skruszyć
*płatki chilli
*masło

Zupa jogurtowa, jak to w ogóle brzmi? Że jogurt na ciepło, że zupa?! Ja zupę najpierw zjadłam, dopiero potem dowiedziałam się cóż to jest :) I jest to moja ulubiona turecka zupa.
W 1,5 litra wody ugotować ryż na półtwardo. W międzyczasie w misce wymieszać jogurt, mąkę i jajko. Mieszankę przed wlaniem do gorącej wody z ryżem należy zahartować kilkoma łyżeczkami wody z garnka.
Dodajemy sól, około jednej łyżeczki. i gotować aż ryż będzie miękki. Przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do zupy. Na koniec robimy zasmażkę na patelni. 1-1,5 łyżki masła rozpuszczamy i do tego wsypujemy łyżkę mięty i łyżkę płatków chilli. smażymy ok 3 minuty i całość dodajemy do zupy.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz