środa, 9 kwietnia 2014

ryż i kasza bulgur na sposób turecki - bulgur i pirinc pilavi

Składniki:
Ryż na sposób turecki:
*ryż dobrej jakości
*masło
*kostka rosołowa
*makaron rosołowy bądź orzo (podobny kształtem do ryżu)
*sól

Kasza bulgur na sposób turecki:
*kasza bulgur
*masło
*kostka rosołowa
*średnia cebula
*koncentrat pomidorowy
*sól, pieprz

W Polsce najgorszą rzeczą jaką można zrobić, to kupić kaszę lub ryż w woreczku i tak go ugotować. Ani zdrowe ani smaczne. Jak ugotować ryż żeby był sypki i smaczny? Jest to bardzo proste, chociaż nie do końca dietetyczne :) coś za coś.

Ryż
Ważne jest, żeby kupić ryż dobrej firmy najlepiej z dopiskiem "paraboiled" lub po prostu długoziarnisty np z Uncle Bens. Żeby ryż się nie kleił bardzo ważne jest, żeby go bardzo dokładnie opłukać, najlepiej kilka razy aż woda przestanie być mętna. Ryż można przygotować bez makaronów, jednak z makaronem orzo wygląda bardzo smakowicie. Należy wybrać niski garnek lub patelnię jednakże taki, do którego możemy dopasować pokrywkę. Rozgrzewamy na średnim ogniu łyżkę masła i wrzucamy makaron energicznie mieszając do momentu lekkiego zarumienienia makaronu. Dosypujemy umyty ryż i dalej mieszamy, żeby go zeszklić. Dodajemy kostkę rosołową drobiową i rozdrabniamy dalej mieszając całość. W czajniku zagotowujemy wodę i zalewamy mieszankę wrzątkiem ok 1-2 cm ponad powierzchnię ryżu, zakrywamy pokrywką. za ok 10 minut ryż powinien pochłonąć wodę więc należy sprawdzić czy jest dostatecznie miękki. Jeśli jeszcze jest twardy i niesłony dodajemy wody i soli, mieszamy i znów przykrywamy. Ryż jest gotowy, gdy cała woda zostanie wchłonięta i będzie miękki. Na górę można położyć jeszcze kawałek masła. Polecam używać naczynia teflonowego, żeby ryż nie przykleił i nie przypalił się do dna.






Kasza bulgur
Kaszę bulgur poznałam dopiero w Turcji co jest dla mnie bardzo ciekawe bo mamy milion rodzajów kasz a tej jednak w sklepie nie ma. Polecam zapoznać się z artykułem choćby z wikipedii na jej temat. Jest bardzo bardzo zdrowa. Na allegro można kupić paczki z Niemiec, na wagę i gdzieś w internecie widziałam nawet opakowanie jakiejś polskiej firmy. W większych miastach pewnie w jakiś orientalnych/tureckich/arabskich sklepach też sprzedają. Sposób postępowania jest podobny jak z ryżem - należy kaszę umyć w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na maśle aż się lekko zeszkli. Dodajemy kaszę i energicznie mieszamy, dodajemy kostkę rosołową i łyżkę koncentratu pomidorowego (można dodać też pomidora pokrojonego w kostkę ale koniecznie bez skóry). Mieszankę dobrze mieszamy, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Kontrolujemy smak i miękkość kaszy tak samo jak w przypadku ryżu. Na koniec dodajemy troszkę pieprzu. Moja rodzina bardzo polubiła bulgur robiony w ten sposób. Idealnie pasuje do dań gulaszowych.


2 komentarze:

  1. w Polsce raczej nie dodaję sehriye do ryżu i zawsze robię wg proporcji 2 miarki ryżu 3 miarki wody :) i solę zamiast dodawania kostki rosołowej :) i tutaj używam normalnego garnka (w Turcji zawsze robiłam w płaskim, niskim, teflonowym) i nadal wszystko ok, nic się nie przypala ani nie przywiera :) ach i znalazłam fantastyczny ryż do pilavu - ryż do risotto z Tesco, jest idealny! :)))

    bulgur robię w proporcjach 1 miarka bulguru (albo w Polsce pęczaku, wychodzi super!) na 2 miarki wody i zawsze dodaję jak najwięcej warzyw :) tutaj jest mój bulgur: http://www.turczynki.com/?p=1090 :)

    OdpowiedzUsuń