środa, 2 kwietnia 2014

Faszerowane bakłażany - Karnıyarık

Składniki:
*4 średnie bakłażany
*ok 400 gr mięsa mielonego wołowego
*3 ząbki czosnku
*1 cebula
*1 papryka
*3 ziemniaki
*1-2 pomidory
*olej
*ostra papryka
*kmin rzymski
*sól, pieprz
*masło lub margaryna
*koncentrat pomidorowy
*kostka rosołowa

Bakłażany w Polsce są moim zdaniem niedoceniane. Przede wszystkim dlatego, że nie wiadomo jak tego użyć :D W kuchni tureckiej jest bardzo popularny a na bazarze można kupić kilka różnych rodzajów bakłażanów. Do tego są one zdecydowanie mniejsze od tych, które mamy w sklepach (głównie sprowadzane z Hiszpanii). Bakłażany należy kupić ciemne, ale nie miękkie i małe lub średnie, ponieważ jeden bakłażan jest porcją dla jednej osoby. Tłumaczenie znaczenia nazwy potrawy jest dość ciekawe: karnı - żołądek yarık - rozdarty. No i w sumie w związku z tym ze danie jest pyszne kończy się to własnie rozdartym żołądkiem, choć nazwa raczej mówi o wyglądzie samego dania :)

Pracę zaczynamy od obrania bakłażanów w podłużne paski (najlepiej nożem do obierania - pasek ze skóra, pasek bez itd.), następnie pozostawiamy je na 30 minut w osolonej wodzie. Neutralizuje to goryczkę w smaku. Skóra bakłażana jest gorzka, należy o tym pamiętać, jednak przy tym daniu nie można się jej pozbyć całkowicie bo stanowi niejako "konstrukcję" naszego dania. Nie odcinamy ani nie odrywany zielonej końcówki! W czasie kiedy bakłażany się moczą przygotujemy farsz. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło lub margarynę, następnie pokrojoną w kosteczkę połówkę papryki, cebulę i mięso. Całość smażymy i doprawiamy solą, pieprzem, papryką według uznania i odrobinką kminu (dla tych, którzy pierwszy raz używają należy pamiętać, że jest to bardzo intensywna przyprawa i należy jej używać delikatnie). Dodajemy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego i na koniec smażenia rozdrobniony czosnek (zawsze na końcu).
Bakłażany wyciągamy z wody i dobrze osuszamy, gdyż należy je teraz usmażyć w głębokim oleju więc uważamy na strzelającą wodę. W każdym bakłażanie robimy bruzdę wzdłuż, głęboką, ale nie na wylot. Bakłażany smażymy na oleju aż będą miękkie w środku, można w międzyczasie próbować rozwierać bruzdę, żeby mieć pewność, że szersza część też będzie miękka. Bakłażany odsączamy na papierowym ręczniku i układamy w żaroodpornym naczyniu bruzdą do góry. Widelcem ją rozchylamy i ewentualnie miażdżymy jeszcze miąższ jeśli gdzieś się nie dosmażył. W powstałe miejsca nakładamy farsz mięsny. Dodatkowo można także usmażyć na oleju pokrojone w plastry ziemniaki. Resztę papryki kroimy w paski i układamy na bakłażanach oraz pomiędzy. To samo z plastrami pomidorów. Ziemniakami wypełniamy wolne przestrzenie. W zależności od wielkości naczynia należy dobrać garnek lub szklankę na przygotowanie sosu do zalania. Mieszamy ciepłą wodę, koncentrat pomidorowy, i kostkę rosołową a następnie zalewamy do połowy wysokości bakłażanów. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika na 30-40 minut i pieczemy w 180 st z termoobiegiem. Do tego serwujemy ryż, najlepiej zrobiony na sposób turecki. Na talerz kładziemy jednego bakłażana, warzywa i polewamy sosem.

Smacznego!

przed włożeniem do piekarnika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz