sobota, 5 kwietnia 2014

sałatka z grillowanego bakłażana

Składniki:
*3 średnie bakłażany
*oliwa z oliwek
*ząbek czosnku
*sok z połówki cytryny
*sól, pieprz

Sałatka idealna na zbliżający się sezon grillowy. Jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna i zdrowa. Bakłażany należy dobrze zgrillować, żeby dało się je obrać ze skóry a środek był miękki. W warunkach domowych można to zrobić na palniku kuchenki gazowej, w plenerze na ogniu grilla. Skóra bakłażanów musi się spalić, wtedy będzie dobrze odchodziła od miąższu. Na jeden bakłażan w domu potrzeba ok 10 minut, trzeba go co jakiś czas obracać i zwrócić uwagę na to, żeby część grubsza też była miękka w środku. Po ostygnięciu bakłażany obieramy dokładnie ze skóry a miąższ kroimy w kostkę (ja jeszcze rozgniatam widelcem). Dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, trochę soli i pieprzu i przeciskamy ząbek czosnku. Tak przygotowana sałatka dobrze smakuje zarówno na ciepło zaraz po przygotowaniu, jak i na zimno.

Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz